Tarta miała być czekoladowa, ale także lekka i delikatna. Nie chciałam, żeby była zbyt słodka, ani zbyt maślana. Ponadto musiała być wykonana na spodzie z ciasteczek digestive, bo tak było w filmie i takie tarty są pyszne (choć dosłownie nie są to tarty, bo tarta wykonana jest z kruchego ciasta, ale zamiast niego mamy kruche ciasteczka, więc według mnie wszystko jest OK;). Poza tym znika ryzyko zakalca:) Tarta wyszła cienka, aromatyczna, krem rozpływał się w ustach, a ciasteczka fajnie chrupały. Mama była zachwycona, a za mną przestała chodzić potrzeba czekolady. Pierwsza potrawa inspirowana filmem Julie i Julia już za mną.
Składniki:
Spód:
- 180 g ciasteczek digestive (w tym przypadku zastosowałam digestive w czekoladzie, bo innych nie było w sklepie. Bałam się, że się spalą, ale na szczęście eksperyment zakończył się pomyślnie)
- 50 g masła
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 60 % kakao)
- 125 ml śmietany (18%)
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- czubata łyżka cukru pudru
- skórka starta z jednej pomarańczy
- (można też dodać likieru pomarańczowego)
- łyżka tartej bułki
Do przybrania:
- 250 ml śmietany kremówki (30% lub więcej)
- 1 śmietan-fix
- dwie łyżeczki cukru pudru
- przyprawa korzenna do posypania (ja mam taką przyprawę do kawy, mix z cynamonu, kardamonu, goździków i wanilii)
Śmietanę i mleko zagotować i zdjąć z ognia. Następnie wkruszyć czekoladę i poczekać aż się rozpuści. Poczekać aż przestygnie. A w tym czasie...
Śmietanę z mlekiem i czekoladą zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i skórką pomarańczową.Podpieczone ciasteczka posypać tartą bułką i wylać na nie krem. Piec ok. 20 minut, do ścięcia się kremu. Wyjąć z piekarnika i porządnie wystudzić. Wstawić do lodówki.
Gdy tarta fajnie się schłodzi śmietan-fix pomieszać z cukrem pudrem. Chwilę ubijać samą śmietanę, następnie dodać śmietan-fix z cukrem pudrem i ubić do końca. Wyłożyć na tartę i posypać przyprawą korzenną. Wstawić do lodówki. Tarta powinna się chłodzić co najmniej 4 godziny.
Ale smakowity blog : ) Mniam!
OdpowiedzUsuńNa pewno tu wrócę po przepis na tartę i nie tylko ; )